HTML

Facebook

Minden Ami Életmód

Minden, ami életmód: szórakozás, pszichológia, gasztronómia, egészség, lakberendezés, stílus, színház, könyvek, tippek, ajánlók, tesztek és ötletek. Mindenből csak az , ami bevált, töltelékinfók nélkül. ................................................................... Az életmódblog története: A másik, a személyes blogom, inkább "véleményes" felület, de van a világon egy csomó érdekesség, tipp, okosság, termék, könyv, recept és sokminden más, amit szeretnék megosztani. Papíron például lakberendező is volnék és szerettem volna egy olyan blogot, ahol a legeslegjobb ötleteket oszthatom meg például újrahasznosításra, és okos, költséghatékony lakberendezésre filléres, ám stílusos megoldásokkal. Egy olyan felület akartam, ahol megkeressük a legjobbakat bármiről legyen is szó, és ahová te is ajánlhatsz bármit, ami bevált, ahol kérdezhetsz, és ahol működő dolgokat ajánlanak neked névvel és arccal. És ahol válaszolnak, ha írsz. A gasztronómiai különlegességek rajongójaként szerettem volna egy olyan blogot is, ahol a legfantasztikusabb egészséges, különleges és működő receptek vannak. Mindezek mellett régóta sok kérdést kapok egy-egy lelki probléma megoldására akár kapcsolatokkal, és gyerekneveléssel kapcsolatban, azoknak is itt a helye. Imádok fotózni, jó könyveket olvasni , a zenét , a színházat a divatot és az igazán stílusos dolgokat is minden téren. Talán átadhatok ezekkel kapcsolatban is valamit. Tudni akarom, hogyan tehetek az egészségünkért a legtöbbet, érdekel az ezotéria tudományos háttere és folyamatosan kutatom az ezzel kapcsolatos érdekességeket is. Ha már megvannak, miért ne osztanám meg? Minden, ami életmód, minden, ami bevált. :) ................................................... Ha kérdeznétek, ajánlanátok valamit, lájkolnátok, vagy a legújabb bejegyzésekre iratkoznátok fel, azt megtehetitek itt: https://www.facebook.com/szaboesztizene

Friss topikok

Címkék

Betegségek lelki okai

2013.07.29. 10:23 szaboeszti

 

Hogy van-e minden  betegségeknek valamilyen lelki  kiváltó oka, arról ebben a pillanatban azt hiszem egyikünk sem tudhat biztosat. Sem azok, aki állítják, hogy minden, ami bennünk megjelenik véletlen, vagy az életmódunknak köszönhető, és azok sem, akik abban hisznek, hogy az összes testi zűr a gondokodásunkból ered. Én azt mondom, érdemes adni annak is egy esélyt, hogy a lélek és a test tünetei egymásból fakadnak, hiszen az összefüggést igazoljuk akkor is, amikor a tudomány azt állítja, hogy az idegesség gyomorfekélyt okoz, a stressz infarktushoz vezet és akkor is ha azt mondjuk valakinek: ha pozitívan állsz hozzá, könnyebben meggyógyulsz majd.

Mindez ráadásul némiképp megfordítva is igaz: az Archives of General Psychiatry című szaklap nem is olyan régen egy tanulmányt közölt, amiből kiderült, hogy gyakrabban fordul elő szorongás vagy depresszió azoknál, akiknek szervezetében gyulladások mutathatók ki. A tudomány tehát, - amiben a legtöbben feltétlenül megbízunk  - nyitott a lelki okok kutatására, azt hiszem butaság lenne, ha mi elutasítanánk az ilyen témájú információkat főleg akkor, ha egyébként sok más gyógyszerrel és terápiával igyekszünk kezelni tüneteinket.

Lássuk mit mondanak az ezzel a témával foglalkozó szakértők könyvei a leggyakoribb kellemetlenségek lelki okairól:

ÁLMATLANSÁG: Rüdiger Dahlke népszerű könyve azt írja, hogy az insomniának sok esetben a kontrollvesztéstől, odaadástól való félelem az oka. Bizalomhiányos embereknél gyakran fordul elő, és olyanoknál is, akik mindig a tökéletességre törekszenek, túlságosan szigorúak önmagukkal és nehezen bíznak meg másokban. A kontrollvesztés miatti félelemnek köszönhetően az agy nem tud leállni, pihenni, ez okozza az álmatlanságot.

A megoldás az, ha kis lépésekben gyakoroljuk a bizalmat mások felé. Adjunk át egyre felelősségteljesebb feladatokat a munkatársainknak, akár olyat is, amiről azt hittük, csak mi oldhatjuk meg és, az élet más területein is igyekezzünk a többi emberre hagyatkozni. Válasszuk azt az ételt, amit a pincér ajánl, esetleg idegen helyen GPS helyett kérdezzünk meg egy helyit, hogyan jutunk el a célhoz és eszeljünk ki más hasonló gyakorlatokat is. Amikor ez már működik, akkor kezdjünk el megbarátkozni annak gondolatával, hogy egyszerűen léteznek megoldatlan dolgok, és olyan feladatok, amikben hibázunk mi, vagy mások. Ezt kikerülni mindenképpen lehetetlen, sokkal egyszerűbb elfogadni, hogy jönnek majd buktatók és tévedések amiket a legtöbbször helyre tudunk hozni, így nyugodtabban alszunk majd.

 

ANOREXIA: Az anorexia nervosa csak látszólag szól a tökéletes alakról. Ha ugyanis az lenne a cél, a lányok valószínűleg megállnának az ideális testsúlyuknál és nem akarnának soványabbak lenni. Mi lehet amögött, hogy akár a betegséget is vállalják a sovány test érdekében? Amikor a betegségek lelki okait kutatják, a szakemberek mindig azt a kérdést veszik alapul: mihez segíti hozzá a szenvedőt a betegsége? Elsőre furcsa megközelítés, hiszen régóta abban élünk, hogy a betegség egy véletlen csapás, ám aki nyitott, észreveheti, hogy a legtöbb tünet ad valamit a betegnek, nincs ez másként az anorexiával sem. Elsősorban tinédzserkorban jelenik meg, és főleg lányok között. Lelki oka a kislányból nővé válás megtagadása. A betegségnek köszönhetően a tini külsőleg kislány marad, így nem kell szembesülnie a nővé válás kockázataival, problémáival és az új feladatokkal. A megoldása természetesen az, ha megpróbál a lány az elutasított szereppel fokozatosan, kis lépésekben megbarátkozni és elfogadni az azzal járó új helyzeteket, a szexualitást és akár a csalódásokat is.


BŐRRÁK: A bőrön jelentkező elváltozás mindig a kapcsolatainkra utal. Ez ugyanis az első és legegyértelműbb határvonalunk, ami külvilággal találkozik. Ha itt jelenik meg betegség, akkor a kapcsolatainkban van valamilyen szokatlan, kellemetlen esemény, vagy változás, amit igyekeznünk kell elfogadni, feldolgozni, vagy megoldani.

 

CISZTA: Különböző szerveken jelenhet meg, és általában a lelkiek betokosodását szimbolizálja, olyan titokzatosságokat, amik bármelyik pillanatban robbanhatnak. Petefészek esetén a termékenység, mellben lévő cisztáknál az anyaság, érzékenység, pajzsmirigy gondoknál pedig a fejlődés, éretté válás témaköre a problémás. Feldolgozni úgy lehet, ha az adott területen nyitottak vagyunk a fejlődésre, és lelkileg nyitottá válunk a változásokra.

 

ELHÍZÁS: Mindannyian tudjuk, hogyan kell lefogyni, millió módszer van erre a világon. Miért nem cseleszünk mégis a karcsú alak érdekében, vagy ha igen, akkor az miért nem sikeres? Dahlke azt mondja, hogy azért, mert van valami a lelkünkben, ami nem engedi. A túlsúly szerinte a belső súlyosság, fontosság igényének a testünkön való megjelenése. Arra utal, hogy sokkal jelentőségteljesebbek szeretnénk lenni, mint amilyenek épp a világban vagyunk, és erre valószínűleg a képességeink is megvannak, csak éppen nem bontakoztattuk ki őket.

A megoldás egyszerű és könnyen lehetséges, ha minden képességünket kihasználjuk, tehetségeinket a világ elé tárjuk. Ha munkánk erre nem ad lehetőséget, tegyük szívességből azt, amihez értünk, amihez kedvünk van. Nyilván nem lesz mindenki szabadidejében a világ legfontosabb gasztrobloggere, vagy agysebésze, az is elég, ha megosztjuk, amit tudunk, és közben azt csináljuk, amit szeretünk, amihez értünk, akkor is, ha a szomszéd kutyájának a sétáltatása az. Lényeg, hogy a világ minél jobb hely legyen tőlünk. A belső fontosság elérése után nem lesz majd szükség a külső plusz súlyok megjelenésére.

 tud.jpg

 

FÜLGYULLADÁS: Agresszív konfliktus, amely a legtöbbször hallás, meghallgatás és engedelmesség témakörére vezethető vissza. Nem véletlen, hogy a legtöbbször a gyermekeknél jelentkezik épp abban az életkorban, amikor engedelmességet tanulnak. A megoldás ezúttal a szülők feladata, hiszen a probléma közös. Érdemes tüzetesen körbejárni a fenti témaköröket és minden nyilvánvaló és rejetett agresszivitást, zsarolást és kényszerítést mellőzve. Érdemesebb a szófogadást a gyermek érdekeinek elmagyarázásával, sok beszélgetés útján elérni nem beszélve sok-sok olyan esetről, amikor akár a szülők is engedhetnek, ha éppen tényleg nagyon, de nagyon nincs kedve mondjuk hegedülni, vagy éppen a számára kiválasztott barátokkal játszani a porontynak.

 KÖRÖMRÁGÁS: Ez a jelenség nagy belső feszültségről, néha agresszióról árulkodik. Oka lehet az , ha az illető nem érzi magát képesnek arra, amit elvárnak tőle, vagy arra, hogy kézbevegye a saját életét. Gyermekek esetében ez a legtöbbször a szülőkkel szembeni düh kifejeződése. Megoldást jelenthet az érzelmek és problémák kifejezésre juttatása és a biztonság önmagunkban való felkutatása is.

MELLRÁK: A rákról általánosságban azt írja  a könyv, hogy valamilyen mély bánat, feldolgozatlan sérülés vagy sokk blokkolja a védekezőerőket és így jelenik meg a betegség. Ez esetben az anyaságot, védettséget, szexuális örömöket szimbolizáló testi szinten jelenik meg elváltozás. Ennek oka lehet a régi és új női szerepek feldolgozatlansága, anya-gyermek viszály, vagy ehhez kapcsolódó csalódás, sértettség, vagy egyszerűen a nőiesség visszautasítása. Adódhat abból is, ha képtelennek érezzük magunkat arra, hogy az anyaság feladatának megfeleljünk. Bal oldalon megjelenő rák esetén inkább az anyaságra, jobb oldal esetén az apa körüli konfliktusra utal. A lelki gyógyuláshoz meg kell oldanunk a zavaros szituációkat, és meg kell barátkoznunk az új női szerepekkel: kibeszélni, megbocsájtani, beletörődni és elengedni az aggodalmakat.

SZEMPROBLÉMÁK: Általánosságban a szem betegségei a belátással, széles látókörrel kapcsolatosak, leginkább azok hiányával. A páciensekról sokszor kiderül hogy nem szívesen veszik alaposan szemügyre az életüket, vagy félve  tekintenek a jövőbe, sokszor egzisztenciális problémák miatt. A megoldás érdekes módon sokszor abban áll, hogy az ideális jövőnket elképzeljük, szembenézve a jelen helyzettel tervezünk és vizualizáljuk azt.

 

VESEKŐ, VESEHOMOK: Elavult párkapcsolati témák , megoldatlan nehézségek tolulnak fel, és kövesednek meg ilyenkor. Próbáljuk meg elengedni azt, amit már nem lehet megoldani, a testi és lelki kiválasztás ezáltal valósul majd meg. Az új kövek kialakulása megelőzhető úgy, hogy mindig a megoldásokat keressük a problémák felbukkanásakor és nyitottabbá válunk kapcsolatainkban.

 fej.jpg

 ---------------------

 Ha tetszett a cikk, vagy szeretnéd elsőként látni a legújabb bejegyzéseket, lájkold a Facebook-oldalt,  ahol mindig megjelennek a legfrissebb bejegyzések.Sorsolunk és ajándékozunk is az oldal kedvelői között! 

(A felhasznált irodalom:  Rüdiger Dahlke: A betegség mint szimbólum és Jacques Martel: Lelki eredetű betegségek lexikona)

komment

süti beállítások módosítása