Rossz tanuló a gyerek?
Rendetlen a férje?
Hisztis a felesége?
Hangos a szomszéd?
Van megoldás! Maradjon elegáns. Zsarolja meg családtagjait, ismerőseit baklavával!
Ha eddig már mindent megpróbált, de semmi sem működött, ez a csodás édesség biztosan segít majd önnek a bajban! Miért fárasztaná magát könyörgéssel, győzködéssel? Süssön egy adagot és meglátja, bárki bármibe beleegyezik majd!
A baklava nagyon-nagyon finom és elkészíteni is szuperegyszerű. Alig kell hozzá más csak rétestészta, vaj és durvára darált magvak. Bárkinek, kezdőknek ajánlom, elronthatatlan, viszont garantált siker minndekinél.
(Kivéve persze a dióallergiásokat. Meg a vajgyűölőket, és a rétestészta-tagadókat. Másoknál bejön.)
Csak keress a boltban 1-2 zacskó réteslapot, attól függően mennyi sütit csinálnál egyszerre (sokat/keveset). Szedd a tésztát lapokra és egy mini kivajazott vagy szilikon tepsibe pakolj egymásra hármat így: tészta lerak, olvasztott vajjal beken,aztán rá újra tészta, kenés, tészta, vaj. Jó sok vaj elfogy majd és ha van elég réteslapod, még több emeletet is halmozhatsz. Három a minimum.
(Ha szeretnéd pontosan méretre szabni a tésztádat, akkor e művelet előtt tedd a leendő tepsit a kiterített lapok tetejére és annak mentén vágd egy késsel pontos méretűre a darabokat.)
Amikor készen vagy a rétegezéssel, egy jó adag darált diót lapogass rá (még jobb, ha pisztáciád is van, úgy tradícionális). Erre jöjjön újra legalább három vajazott emelet tészta. Ha van otthon mandulád, mogyoród, ne légy rest, darálj bele mindent, ez a recept nem szentírás, finom lesz azokkal is! Nyugodtan lehet a töltelék vegyes. A munka lényegi része egyébként készen van.
Amikor ezzel megvagy, vágd kockákra vagy háromszögekre a még nyers sütit, tedd a sütőbe, és amíg aranybarnára sül, csinálj neki öntetet mézből cukorból és vízből, vagy bármilyen édesítőből, ami sziruposodik, vagy már elve az (pl agávé). Kell hozzá egy nagy pohár víz, egy adag méz, cukor, egy csipet só és egy fél citrom leve. Nem baj, ha túl édes, mert sem a diót, sem a tésztát nem cukroztuk ugyebár.
Amikor már egy kicsit untam a sima változatot, akkor gondoltam ki, hogy ez az édesség narancsos gyömbéres változatban is jó lehet. Ha tehát kicsit különlegesre szeretnéd, reszelj a szirupba ezekből a hozzávalókból is és a narancs leve is mehet bele. Nem baj, ha ezt csak a legvégégén teszed meg, amikor már sűrű a lé és levetted a tűzről. Még forrrón locsold meg a sziruppal a sütit, ezek után már csak azt kell megvárni, hogy kihűljön.
------------
Ha szívesen látnád a blo legújabb bejegyzéseit, lájkold az oldalt a Facebook-on!