HTML

Facebook

Minden Ami Életmód

Minden, ami életmód: szórakozás, pszichológia, gasztronómia, egészség, lakberendezés, stílus, színház, könyvek, tippek, ajánlók, tesztek és ötletek. Mindenből csak az , ami bevált, töltelékinfók nélkül. ................................................................... Az életmódblog története: A másik, a személyes blogom, inkább "véleményes" felület, de van a világon egy csomó érdekesség, tipp, okosság, termék, könyv, recept és sokminden más, amit szeretnék megosztani. Papíron például lakberendező is volnék és szerettem volna egy olyan blogot, ahol a legeslegjobb ötleteket oszthatom meg például újrahasznosításra, és okos, költséghatékony lakberendezésre filléres, ám stílusos megoldásokkal. Egy olyan felület akartam, ahol megkeressük a legjobbakat bármiről legyen is szó, és ahová te is ajánlhatsz bármit, ami bevált, ahol kérdezhetsz, és ahol működő dolgokat ajánlanak neked névvel és arccal. És ahol válaszolnak, ha írsz. A gasztronómiai különlegességek rajongójaként szerettem volna egy olyan blogot is, ahol a legfantasztikusabb egészséges, különleges és működő receptek vannak. Mindezek mellett régóta sok kérdést kapok egy-egy lelki probléma megoldására akár kapcsolatokkal, és gyerekneveléssel kapcsolatban, azoknak is itt a helye. Imádok fotózni, jó könyveket olvasni , a zenét , a színházat a divatot és az igazán stílusos dolgokat is minden téren. Talán átadhatok ezekkel kapcsolatban is valamit. Tudni akarom, hogyan tehetek az egészségünkért a legtöbbet, érdekel az ezotéria tudományos háttere és folyamatosan kutatom az ezzel kapcsolatos érdekességeket is. Ha már megvannak, miért ne osztanám meg? Minden, ami életmód, minden, ami bevált. :) ................................................... Ha kérdeznétek, ajánlanátok valamit, lájkolnátok, vagy a legújabb bejegyzésekre iratkoznátok fel, azt megtehetitek itt: https://www.facebook.com/szaboesztizene

Friss topikok

Címkék

A 4 legfinomabb sorbet és semifreddo

2013.07.28. 12:02 szaboeszti

 

Az első munkahelyemet 14 évesen szereztem, a gyulai fürdőben árultam hókristályt. Rengeteg jeges-művizet ittam, még szinte ma is a számban érzem a trinátrium-citrát és a maltodextrin ízét. Amikor a strandolók azt kérdezték milyen ízű van, mondtam, hogy zöld meg a pirosas. Ezzel igyekeztem jelezni a kedves vásárlóknak, hogy gyümölcsben ne nagyon reménykedjenek és meneküljenek, ha kedves az életük. Ezt egyszer az egyik főnököm meghallotta és jót nevetett, aztán kírúgott mondván, hogy nem érzi a feltétlen elköteleződést a portékáink iránt, tűnés, a viszontlátásra. Azon a nyáron milliószor kirúgott és másnap reggel már hívott újra, mert  gondolom nem akadt másik ember, aki egy forintért reggeltől estig állt volna a gép mellett szabadidejét hűtősikálással töltve. Úgyhogy minden hajnalban miután felvert, alvás helyett elindultam újra őrízni a zöld meg pirosas löttyöket.  A tárolók sohasem fogytak ki, az én hatásosnak nem nevezhető bosszúm pedig az volt, hogy egyszer sem árultam el senkinek milyen ízűek  hókristályok a nagykönyv szerint. (Amiért aznap nyilván újra kirúgtak. Ördögi kör.) Egy szó mint száz, ezek a kedves régi pillanatok jutottak eszembe az idén , amikor százszázalékos gyümölcssorbet és semifreddo kísérleteket indítottam. A házi verseny legjobbjai következnek.

sorbet5kis.jpg

 Az első, amit bemutatok meggy ízű, borssal. Különleges, fűszeres, finom és 100% gyümölcs, vagyis egészséges és kalóriaszegény is. Szintiboy stílusában vagyok kénytelen elmondani a receptet, mert olyan egyszerű, mint a bot.

- Mélyhűtőből fagyott meggyet kivesz,

- Aprítógépbe betesz, ledarál.

- Édesít, majd színesborssal megszór.

Kész. Cukorszirupot vagy folyékony édesítőt ajánlok hozzá, és bátortalanabbak fahéjjal is készíthetik bors helyett úgy is finom lesz. Aki pedig vegyíteni szeretné valami mással,szerintem egyszerű vanília fagyit adjon mellé. Ugyanezzel a módszerrel készíthetünk erdei gyümölcsösepres-joghurtos változatot is, csak keményre fagyott gyümölcsök kellenek hozzá. Ízesített jégkockákból pedig akár gyömbéres-citromos, mentás-lime-os, málnás-kókuszos (kókusztejjel), almás-szegfűszeges ízűvel is kísérletezhetünk, mindegyik szuper frissítő lesz.Ezeket az alapokat aztán egész nyáron bármikor előkortorhatjuk a mélyhűtőből, tökéletesen egészséges, könnyű és nagyon finom édességek lesznek belőlük tényleg másodpercek alatt.

 

IMG_5473.JPG

Ha nem ragaszkodunk a gyümölcsökhöz, sós karamellből is készíthetjük a villámfagyinkat. Ennek a módja hagyományos: karamellizáljunk cukrot kis lángon, tegyünk hozzá egy kevés tejszínt és egy adag sót. Ha megkóstoltuk és tényleg sóskaramell ízű, öntsük jégkockatartóba,  majd fagyasszuk és aprítsuk ezt is. Ha csíkozni szeretnénk mondjuk pohárban, akkor egy kis kávés semifreddo például nagyon jól illik hozzá, de ha gyerekek is esznek belőle, elég egy kevés mogyoró a tetejére. A kávés változat elkészítési módját nem fogod kitalálni: kell hozzá egy nem túl erős kávé, kevés édesítés, és mehet a jégkockatartóba. Sótlan karamellből is készülhet, akkor keményebbre fagy majd. Ez sima alma ízűvel rétegezve lesz tökéletes!

Tippek:

  • Annyit még tudnod kell , hogy a sorbet-k és semifreddo-k nem igazán fagyaszthatók újra, mert kővé állnak össze, így csak frissen jó az állaguk. Szerencsére pikkpakk megvannak, így akár vendégfogadáskor is tökéletesek és gyerekek számára természetesen jégkrémformába is tölthetőek. 
  • Ha nincs erre a célra gyártott jégkrémformád, egy mini joghurt doboza is jó lesz, valami fogantyúnak megfelelő jégkrémpálcával.
  • Ha véletlenül bármelyik fagyi túl lágyra sikerülne, vagy idő előtt megolvadna csak keverj hozzá egy kevés tejet, és töltsd hosszú pohárba a jeges shake-eket.
  • Ha az otthoni jégkockatartó-készlet nem lenne elég a művelethez, használd egy alaposan megtisztított műanyag tojástartó alsó részét, így is működik majd fagyasztás.
  • Természetesen a fentieken kívül mindenféle szörppel és fűszerrel,alkohollal és ízesítővel operálhatunk.
  • Almásat csak szörpből készítsünk, egyébként nem lesz elég intenzív az íze. Persze még jobb, ha mi magunk facsarjuk az almalevet, ízesítjuk, és kockákba fagyasztjuk. Amikor  jeges dolgot készítünk, mindig intenízvebben fűszerezzünk, mint ami szobahőmérsékleten finom.
  • A fotóim megtévesztőek, nagyon sok munka van abban, hogy a képek egyáltalán kinéznek valahogy, mert ezek a fagyik nehezen kezelhető, könnyen olvadó, eleinte szóródó, nehezen rétegezhető valamik. Tálaláshoz ezért egy egyszerű, hosszú poharat ajánlok, és ne aggódj ha nem lesz a legszebb, úgyis azonnal elfogy majd.

 

 

 Ha tetszett a cikk, vagy szeretnéd elsőként látni a legújabb bejegyzéseket mindenféle életmódos témában, lájkold a Facebook oldalunkat, ahol mindig megjelennek a legfrissebb bejegyzések.Sorsolunk és ajándékozunk is az oldal lájkolói között! :)

komment

süti beállítások módosítása