HTML

Facebook

Minden Ami Életmód

Minden, ami életmód: szórakozás, pszichológia, gasztronómia, egészség, lakberendezés, stílus, színház, könyvek, tippek, ajánlók, tesztek és ötletek. Mindenből csak az , ami bevált, töltelékinfók nélkül. ................................................................... Az életmódblog története: A másik, a személyes blogom, inkább "véleményes" felület, de van a világon egy csomó érdekesség, tipp, okosság, termék, könyv, recept és sokminden más, amit szeretnék megosztani. Papíron például lakberendező is volnék és szerettem volna egy olyan blogot, ahol a legeslegjobb ötleteket oszthatom meg például újrahasznosításra, és okos, költséghatékony lakberendezésre filléres, ám stílusos megoldásokkal. Egy olyan felület akartam, ahol megkeressük a legjobbakat bármiről legyen is szó, és ahová te is ajánlhatsz bármit, ami bevált, ahol kérdezhetsz, és ahol működő dolgokat ajánlanak neked névvel és arccal. És ahol válaszolnak, ha írsz. A gasztronómiai különlegességek rajongójaként szerettem volna egy olyan blogot is, ahol a legfantasztikusabb egészséges, különleges és működő receptek vannak. Mindezek mellett régóta sok kérdést kapok egy-egy lelki probléma megoldására akár kapcsolatokkal, és gyerekneveléssel kapcsolatban, azoknak is itt a helye. Imádok fotózni, jó könyveket olvasni , a zenét , a színházat a divatot és az igazán stílusos dolgokat is minden téren. Talán átadhatok ezekkel kapcsolatban is valamit. Tudni akarom, hogyan tehetek az egészségünkért a legtöbbet, érdekel az ezotéria tudományos háttere és folyamatosan kutatom az ezzel kapcsolatos érdekességeket is. Ha már megvannak, miért ne osztanám meg? Minden, ami életmód, minden, ami bevált. :) ................................................... Ha kérdeznétek, ajánlanátok valamit, lájkolnátok, vagy a legújabb bejegyzésekre iratkoznátok fel, azt megtehetitek itt: https://www.facebook.com/szaboesztizene

Friss topikok

Címkék

Íme a legelső pizza receptje!

2013.08.07. 08:34 szaboeszti

 

A pizza története az ie. első századik nyúlik vissza. Már Vergilius is lejegyzett tészta alapú, feltétekkel készült recepteket, ám azokat sokáig mézzel és fűszerekkel, vagy tejföllel készítették, mivel a paradicsom még ismeretlen volt Európában. A világ legelső, maihoz hasonlító, paradicsomos-sajtos pizzáját az 1800-as évek végén alkotta meg Raffaele Esposito olasz szakács, állítólag Margherita királyné nápolyi látogatása tiszteletére. Alább a klasszikus recept, ami egyébként ma is tökéletesen megállja a helyét!

 p2.jpg

A tésztához lisztet, vizet,sót és élesztőt kell összekeverni, az eredeti recept szerint a következőképpen. Öntsünk egy liter vizet a keverőgépbe (annak idején kézzel csinálták) és oldjunk fel benne 50-55 g sót, adjunk hozzá 10%-át teljes adag lisztnek, majd oldjuk fel 3 gramm élesztőt. Ekkor kell elkezdeni a keverést, miközben fokozatosan hozzáadjuk a maradék 1,8 kg lisztet. Addig folytassuk a dagasztást, amíg a tészta el nem éri a kívánt, síma, kezelhető textúrát.

Keleszteni márványlapon vagy fa felületen kell 2 órán keresztül, enyhén nedves ruhával befedve. Ezek után kell felosztanunk 180 grammos adagokra a tésztánkat, amiket további 4-5 órán át (!)pihentessünk szobahőmérsékleten.

Ezek után kézzel formázzuk, amíg a három miliméteres vastagságot eléri.A szélein legyen egy kicsit magasabb.

A feltéthez vágjunk nagyon apróra a 60-70 gramm paradicsomot és egy fakanállal osszuk el a tészta közepén körkörös mozdulatokkal.  Ezután adjunk hozzá egy csipet sót, 80-100 gramm  bivaly mozzarellát csíkokra vágva, és néhány bazsalikomlevelet Ismét egy körkörös mozdulatokkal , a középpontból kezdve locsoljuk meg 4-5 gramm extra szűz olívaolajjal.

A tökéletes pizza 3 mm magas, a szélein pedig egy-két centiméteres. Kilencven másodperc alatt készül el és egészen pontosan 485 fokos melegben lesz tökéletes. Sütés közben figyeljük, hogy a hő egyenletesen oszlik-e el és ha nem, forgathatjuk a pizzánkat a tökéletes eredmény érdekében.

 p33.jpg

 

Alább egy kis vizuális ötletbazár, szuperhasznos, főleg, ha van otthon ipari konyha, óriáskemencével, márványlappal, (pizzaszakáccsal).

Ha szívesen látnád a blog legújabb bejegyzéseit, lájkold az oldalt a Facebook-on!

 

Ja,és egy tipp azoknak, akik most kivételesen nem szívesen szánnának kelesztésre hét órát, vagy nem találják otthon a márványlapot:  A Teszt magazin  egyik 2011-es számában 18 féle mirelit pizzát teszteltek illat, látvány, íz, és sok más szempont alapján. Ott a LIDL sajátmárkás szalámis pizzája nyert. (Trattoria Alfredo) Ezzel egyébként olyan népszerű termékeket is megelőzött, mint a Ristorante, vagy a Don Pepe előrecsomagolt pizzája.

 

 

 

komment

süti beállítások módosítása