A pizza története az ie. első századik nyúlik vissza. Már Vergilius is lejegyzett tészta alapú, feltétekkel készült recepteket, ám azokat sokáig mézzel és fűszerekkel, vagy tejföllel készítették, mivel a paradicsom még ismeretlen volt Európában. A világ legelső, maihoz hasonlító, paradicsomos-sajtos pizzáját az 1800-as évek végén alkotta meg Raffaele Esposito olasz szakács, állítólag Margherita királyné nápolyi látogatása tiszteletére. Alább a klasszikus recept, ami egyébként ma is tökéletesen megállja a helyét!
A tésztához lisztet, vizet,sót és élesztőt kell összekeverni, az eredeti recept szerint a következőképpen. Öntsünk egy liter vizet a keverőgépbe (annak idején kézzel csinálták) és oldjunk fel benne 50-55 g sót, adjunk hozzá 10%-át teljes adag lisztnek, majd oldjuk fel 3 gramm élesztőt. Ekkor kell elkezdeni a keverést, miközben fokozatosan hozzáadjuk a maradék 1,8 kg lisztet. Addig folytassuk a dagasztást, amíg a tészta el nem éri a kívánt, síma, kezelhető textúrát.
Keleszteni márványlapon vagy fa felületen kell 2 órán keresztül, enyhén nedves ruhával befedve. Ezek után kell felosztanunk 180 grammos adagokra a tésztánkat, amiket további 4-5 órán át (!)pihentessünk szobahőmérsékleten.
Ezek után kézzel formázzuk, amíg a három miliméteres vastagságot eléri.A szélein legyen egy kicsit magasabb.
A feltéthez vágjunk nagyon apróra a 60-70 gramm paradicsomot és egy fakanállal osszuk el a tészta közepén körkörös mozdulatokkal. Ezután adjunk hozzá egy csipet sót, 80-100 gramm bivaly mozzarellát csíkokra vágva, és néhány bazsalikomlevelet Ismét egy körkörös mozdulatokkal , a középpontból kezdve locsoljuk meg 4-5 gramm extra szűz olívaolajjal.
A tökéletes pizza 3 mm magas, a szélein pedig egy-két centiméteres. Kilencven másodperc alatt készül el és egészen pontosan 485 fokos melegben lesz tökéletes. Sütés közben figyeljük, hogy a hő egyenletesen oszlik-e el és ha nem, forgathatjuk a pizzánkat a tökéletes eredmény érdekében.
Alább egy kis vizuális ötletbazár, szuperhasznos, főleg, ha van otthon ipari konyha, óriáskemencével, márványlappal, (pizzaszakáccsal).
Ha szívesen látnád a blog legújabb bejegyzéseit, lájkold az oldalt a Facebook-on!
Ja,és egy tipp azoknak, akik most kivételesen nem szívesen szánnának kelesztésre hét órát, vagy nem találják otthon a márványlapot: A Teszt magazin egyik 2011-es számában 18 féle mirelit pizzát teszteltek illat, látvány, íz, és sok más szempont alapján. Ott a LIDL sajátmárkás szalámis pizzája nyert. (Trattoria Alfredo) Ezzel egyébként olyan népszerű termékeket is megelőzött, mint a Ristorante, vagy a Don Pepe előrecsomagolt pizzája.