HTML

Facebook

Minden Ami Életmód

Minden, ami életmód: szórakozás, pszichológia, gasztronómia, egészség, lakberendezés, stílus, színház, könyvek, tippek, ajánlók, tesztek és ötletek. Mindenből csak az , ami bevált, töltelékinfók nélkül. ................................................................... Az életmódblog története: A másik, a személyes blogom, inkább "véleményes" felület, de van a világon egy csomó érdekesség, tipp, okosság, termék, könyv, recept és sokminden más, amit szeretnék megosztani. Papíron például lakberendező is volnék és szerettem volna egy olyan blogot, ahol a legeslegjobb ötleteket oszthatom meg például újrahasznosításra, és okos, költséghatékony lakberendezésre filléres, ám stílusos megoldásokkal. Egy olyan felület akartam, ahol megkeressük a legjobbakat bármiről legyen is szó, és ahová te is ajánlhatsz bármit, ami bevált, ahol kérdezhetsz, és ahol működő dolgokat ajánlanak neked névvel és arccal. És ahol válaszolnak, ha írsz. A gasztronómiai különlegességek rajongójaként szerettem volna egy olyan blogot is, ahol a legfantasztikusabb egészséges, különleges és működő receptek vannak. Mindezek mellett régóta sok kérdést kapok egy-egy lelki probléma megoldására akár kapcsolatokkal, és gyerekneveléssel kapcsolatban, azoknak is itt a helye. Imádok fotózni, jó könyveket olvasni , a zenét , a színházat a divatot és az igazán stílusos dolgokat is minden téren. Talán átadhatok ezekkel kapcsolatban is valamit. Tudni akarom, hogyan tehetek az egészségünkért a legtöbbet, érdekel az ezotéria tudományos háttere és folyamatosan kutatom az ezzel kapcsolatos érdekességeket is. Ha már megvannak, miért ne osztanám meg? Minden, ami életmód, minden, ami bevált. :) ................................................... Ha kérdeznétek, ajánlanátok valamit, lájkolnátok, vagy a legújabb bejegyzésekre iratkoznátok fel, azt megtehetitek itt: https://www.facebook.com/szaboesztizene

Friss topikok

Címkék

Tapétázz vígan!

2013.08.03. 09:59 szaboeszti

 

Ha én tudok tapétázni, akkor te is. Ez biztos és nagyjából ez minden, amit bevezetésképp el szerettem volna mondani..

 

w3.jpg

 

Na jó, még annyit, hogy ha te magad csinálod, akkor akár néhányezer forintból már szuper fali dekorációd lehet, ráadásul egy kisebb falrész könnyen megvan néhány óra alatt. Csak megfelelő ragasztó kell hozzá és kész. Persze, a tekercsek ára a csillagos égig mehet, főleg ha komplett szobát dekorálsz, de tudnod kell, a tapétázás addiktív. Könnyen rá lehet kapni, - gondolom ennek a pszichológiai háttere az, hogy hatalmas sikerélményt kapsz viszonylag hamar és sokkal egyszerűbben, mint gondolnád. A munkát érdemes egyébként kicsiben kezdeni, kisebb falszakaszokkal és egyszerű, nem illesztős mintákkal. Az sem baj, ha akad egy helyiség (garázs, spájz, veled élő ellenségek szobája), ahol gyakorolhatsz az első éles bevetés előtt. Ha például egy lepattant kastélyban laksz, most nagy szerencséd van. Alább olvashatod a legfontosabb a teendőket részletesen.  

 

w2.jpg

 

 

Hat lépés az egész:

1. Vásárolj! Számold ki, mennyi tapétára lesz szükséged, és szerezd be azt, amelyik a lakásodba a  legjobban illik. Ha a minta nagyon hangsúlyos, óriási, vagy extraszínes, akkor az sem baj, ha csak egyetlen falszakaszt burkolsz be vele. Add össze, hány négyzetméter kell majd belőle, és az üzletben kérdezd meg, vagy olvasd el a csomagoláson, hogy egy tekercs mennyire elég.

A képeken bemutatott tapétás szobák legtöbbje azért néz ki ennyire jól, mert a tervezők a falhoz rendezték be a szobát. Egy harsány minta mellé ahhoz illő, egyszerű bútorokat tettek. Ha viszont a szoba berendezése már adott és annak karakterét már meghatározza valami más, (például egy színes kanapé) akkor kénytelenek leszünk a visszafogottabb színű és csak enyhén mintás tapéták közül választani.

Tapéták a legkedvezőbb áron a  barkácsáruházakban érhetők el, de beszerezhetők magyar és külföldi online piacokon és számos erre szakosodott webshopban is.

 

2. Szabd méretre! Fogj egy ollót, sniccert és  bármit, aminek a mentén vághatsz majd, és alakítsd a tapétacsíkokat méretre. Találd ki, hogy a mennyezettől indulsz-e, vagy lejjebb kezdődjön a minta és onnan mérd le a kellő hosszt a földig. Nem baj, ha egy kicsit (mondjuk 10 centivel) hosszabb minden adag papír a kelleténél, mert a tapétavágóddal legvégül, könnyen lekanyarinthatod majd a fölösleges részt.

 w6.jpg

 

3. Keverd ki a ragasztót! Ennek módja a dobozára van írva, érdemes hozzá egy nem használt műanyag tálat, vagy kiürült festékesvödröt előszedni, amit csak erre használsz majd. Nem mintha lemoshatatlan lenne a ragacs, de így később is jó lesz a tál. A tapétázás  ugyanis olyan, mint a tetováltatás: nem lehet vele leállni mint említettem.

 ...

Ha jobban belegondolok, szerintem a tetoválással le lehet állni.

 Ebben mondjuk nem mindenki hisz..

Ha tudnék szavazógombot beilleszteni, most betennék egyet, mert kíváncsi vagyok, hogy mit gondoltok erről.

Jobbhíján írjátok meg a Face-en.  

 

4. Tisztítsd meg a falat! Ha a festett fal egyenletes, és nem kell glettelni (a kis hibákat kijavítani), akkor csak tisztítsd meg. Nem kell levakarni a korábbi festéket, csak legyen minden por- és pókhálómentes. (Egyszerű rajzszög- és matricanyomok miatt még nem kell glettelni, de leomlott, egyenetlen és hiányos faldarab esetén már igen. Ehhez glettanyag, glettelő acél és egy egyszerű spatula kell majd és egy csiszolópapír, hogy egyenes legyen végül. )

 w4.jpg

 

5. Keress egy hosszúkás asztalt vagy komódot!  Ezen fogod beragasztózni, a méretre szabott tapétacsíkok hátát egy jó nagy ragasztófelhordó ecsettel. Amint kész vagy egy darabbal, hajsd félbe és tedd félre egy kicsit. Ha készen vagy a másodikkal, tedd félre azt is és kezdd el felragasztani azt, amelyik már pihent egy keveset.(Az üzletben mindig külön a tapétádhoz kérd a ragasztót és az sem baj, ha instrukciókat kész arról, hogy hogy mire kell ügyelni munka közben az adott terméknél. Erre azért van szükség, mert sokféle anyagból készülnek tapéták és egy ici-picit mindegyiket másképp érdemes kezelni.)

A beragasztózott tapéta összehajtásáról: ez fontos lépés. Egyszerű a módszer, de lényeges, hogy így csináld, mert a falra ragasztás közben segít majd, ha a csíkoknak kisebb a mérete. Amint készen vagy egy lap leragasztózásával, hajtsd a tapétacsík egyik végét a közepéig, így két ragacsos oldal ér majd egymáshoz. Eztán hajtsd a másik végét is a közepéig ugyanígy. Így ha jól csináltad, lesz egy olyan darab tapétád, amelyiknek mindkét oldalon a színe van. Ezt is hajtsd félbe.

 w.jpg

6. Tapétázz! Amikor a kicsit pihentetett csíkokat előveszed, mássz egy létrára és felülről kezdd el a műveletet. Ragaszd fel egyenesen a felső tíz centit és haladj lassan lefelé. A tapétát mindig csak annyira hajtsd szét, amennyire muszáj és miközben ereszted lefelé, simítsd a felületét oldalirányban (erre is van eszköz) , így kimegy alóla a levegő és egyenletesen oszlik majd el a ragacs is. Ha bármit elrontottál, - mondjuk ferde lett -,  csak vedd le óvatosan és tedd fel újra a falra. Immár egyenesen.

 Mintás tapéta esetén előfordulhat, hogy a minták tökéletes vízszintes illeszkedéséhez csúsztatva kell feltenni a csíkokat. Ez a csomagoláson is rajta lesz majd, egy kis nyíl és egy szám jelzi, hány centit kell csíkonként ráhagyni ahhoz, hogy folyamatos legyen a mintánk. Ilyenkor már a tapéta kiszabásakor számolni kell a pluszban ráhagyott centikkel. Nem nehéz jól csinálni, de ha kezdő vagy és nagyon aggódsz az illeszkedés miatt , akkor egyszerűen várd meg, míg az első csík tapétád fent van és ekkor kezdd el hozzámérni a másodikat. Kicsit lassúbb lesz az egész művelet, de neked megnyugtatóbb, ha már a falon lévő darabodhoz szabod a következőt. Világosabban látszik így, miről beszélt a kis nyíl a csomagoláson.

Ha csak egy falszakaszt tapétáznál, egyszerű, méretre vágott OSB-lapot is használhatsz fal helyett, alapnak. Így egy kicsit térbe helyezheted a dekorált részt és ha akarsz, elhelyezhetsz mögötte tárolót vagy fényeket. Ráadásul a befedett falrész mobil dekorációs lesz ,így új lakásba is átvihető, egy életen át hű társad marad. Később más funkciót is kaphat, mondjuk klassz ágyvég lehet belőle.

 

 ÉS MIUTÁN AZ EGÉSZ POSZTOT BEFEJEZTEM..

 Egy szuper videót találtam erről a neten, ebben tényleg minden infó benne van, amire csak szükség lehet. Ráadásul nagyjából éppen az, amit leírtam. Most megyek, kérek pár nyugtató injekciót, de utána, ha maradt kérdésed, azt szívesen megválaszolom a Facebookon. Tizenegyre visszaérek.

(?)

 

 

 

 

 

komment

süti beállítások módosítása