HTML

Facebook

Minden Ami Életmód

Minden, ami életmód: szórakozás, pszichológia, gasztronómia, egészség, lakberendezés, stílus, színház, könyvek, tippek, ajánlók, tesztek és ötletek. Mindenből csak az , ami bevált, töltelékinfók nélkül. ................................................................... Az életmódblog története: A másik, a személyes blogom, inkább "véleményes" felület, de van a világon egy csomó érdekesség, tipp, okosság, termék, könyv, recept és sokminden más, amit szeretnék megosztani. Papíron például lakberendező is volnék és szerettem volna egy olyan blogot, ahol a legeslegjobb ötleteket oszthatom meg például újrahasznosításra, és okos, költséghatékony lakberendezésre filléres, ám stílusos megoldásokkal. Egy olyan felület akartam, ahol megkeressük a legjobbakat bármiről legyen is szó, és ahová te is ajánlhatsz bármit, ami bevált, ahol kérdezhetsz, és ahol működő dolgokat ajánlanak neked névvel és arccal. És ahol válaszolnak, ha írsz. A gasztronómiai különlegességek rajongójaként szerettem volna egy olyan blogot is, ahol a legfantasztikusabb egészséges, különleges és működő receptek vannak. Mindezek mellett régóta sok kérdést kapok egy-egy lelki probléma megoldására akár kapcsolatokkal, és gyerekneveléssel kapcsolatban, azoknak is itt a helye. Imádok fotózni, jó könyveket olvasni , a zenét , a színházat a divatot és az igazán stílusos dolgokat is minden téren. Talán átadhatok ezekkel kapcsolatban is valamit. Tudni akarom, hogyan tehetek az egészségünkért a legtöbbet, érdekel az ezotéria tudományos háttere és folyamatosan kutatom az ezzel kapcsolatos érdekességeket is. Ha már megvannak, miért ne osztanám meg? Minden, ami életmód, minden, ami bevált. :) ................................................... Ha kérdeznétek, ajánlanátok valamit, lájkolnátok, vagy a legújabb bejegyzésekre iratkoznátok fel, azt megtehetitek itt: https://www.facebook.com/szaboesztizene

Friss topikok

Címkék

Mindent az alapruhatárról férfiaknak és nőknek - Lakatos Márk tanácsai

2013.07.27. 15:20 szaboeszti

 

Évekkel ezelőtt beszéltük át Lakatos Márkkal azt, hogy mit ajánlana ő a férfiak és nők alapruhatárába. Megegyeztünk abban is, hogy ha az ember okosan akar gardróbot tervezni, akkor érdemes az alapdarabokat lehetőségeink szerint  jobb minőségben megvásárolni és inkább az olcsóbb kiegészítőkkel kövessük a divatot. Így nem fáj majd annyira, ha elmúlik a világ rajongása a pöttyös télikabát/ lambadaszoknya/ hipózott farmer/ mélyen dekoltált férfipóló iránt.

 

 

TANÁCSOK FÉRFIAKNAK 

Férfiak esetében a munka jellege igencsak meghatározza, mit viselnek a hétköznapokban. Mi Márkkal olyan dolgokat próbáltunk összeszedni, amik mindenkinek jól jönnek beosztástól, és kortól függetlenül. Az alábbi felsorolás nem azért van, mert úgy gondoljuk, hogy bárki ne tudná, milyen fontos egy öltöny, inkább az a célja a bemutatónak, hogy ne vásároljunk meg a kelleténél több dolgot drágán, inkább csak azt, amit feltétlenül szükséges,méghozzá olyan stílusban és formában, hogy akár évtizedek múlva is használható legyen.

„Egy sötét színű öltöny mindenképpen alapvető fontosságú a férfiak ruhatárában. Számos olyan alkalom van, ahol illik ebben megjelenni, és olyanok is, ahol bár nem kötelező, de jobb benyomást teszünk benne környezetünkre. Egy sötétkék öltöny például nem csak esküvői vendégként vagy állásinterjún tehet jó szolgálatot, - a zakót hétköznap is viselhetjük inggel, pólóval és akár pulóverrel is, mert farmerrel is tökéletes. Egy igényes öltöny szabása összehasonlíthatatlan a silány minőségű darabokéval, ezért azt tanácsolom, hogy érdemes beruházni egy igazán hozzánk illő klasszikus darabra, amit hosszú éveken át viselhetünk majd. Ma már nálunk is vannak olyan üzletek, ahol nem kell százezreket otthagynunk egy stílusos darabért. A sajátunk kiválasztásakor mindenképpen a klasszikus, egyszerűen szabott fazonokat keressük, akármennyire tetszenek a trendi darabok hamar aktualitásukat vesztik majd. "

„Legalább egy-két, igazán jó ing is nagyon fontos, és ha lehet, olyat válasszunk, amit lazább öltözékhez is viselhetünk. Nem baj, ha semleges színű - mondjuk natúr, világoskék, szürke, vagy fehér-, mert változatos nyakkendőkkel később is feldobhatjuk majd.”  

„Egy jó szabású farmernadrág a férfiak és nők számára is elengedhetetlen, -ha tehetjük legyen jó minőségű a farmerunk, így jobb eséllyel kapunk jó fazonú, és ügyesen eltalált színű darabot, amit ráadásul sokáig viselhetünk majd. A jó minőségű nadrágok szabására nagyon ügyelnek a gyártók, és az a tanácsom, hogy minél többet próbáljunk fel, hogy világossá váljon, melyik fazon áll jól. Általánosságban elmondható, hogy az egyenes fazonok a legszerencsésebbek a sötét színekkel nők és férfiak számára egyaránt.” 

„Egy-két stílusos pulóvert is hasznosnak tartok, amiket később sokféleképpen kombinálhatunk, és rengeteg olyan alkalom lesz, ahol viselhetjük majd őket, így biztosan nem fogjuk pénzkidobásnak érezni, ha igényesebb darabokat vásároltunk.” 

"Férfiak számára egy jó, közepes hosszúságú dzsekit, és egy olyan bőrcipőt is javaslok, amit alkalmi és utcai öltözékhez egyaránt viselhetnek majd."

Az alábbi képen látható ajánlót Márk tanácsai alapján válogattam össze, az egyszerűség kedvéért  minden darabját az ASOS.com-ról. A képeken látható árak Euro-ban vannak megadva, igyekeztem olyanokat összeszedni, amik stílusosak és árban sem a leghúzósabbak.  Bátran ajánlom akár az öltönyvásárlást is innen, én is rendeltem már a webshopjukból (igen, öltönyt is), és mivel a méretek nagyon pontosan, centiméterben is meg vannak adva, így elég, ha egy otthoni darabbal összehasonlítja az ember. Ha még így sem lenne jó, természetesen visszaküldhető az összes termék.

 ffi.jpg


 

 

TANÁCSOK NŐKNEK 

 

„A legfontosabb egy klasszikus fazonú, jó minőségű bőr körömcipő, és a hozzá illő táska. Mivel hétköznapi öltözködésünk során a legtöbben a viszafogottságot részesítjük előnyben, az a tanácsom, hogy legyünk bátrak a színekkel, és nyugodtan válasszunk élénk kiegészítőket, azoktól igazán stílusosak leszünk. A táska és cipő kiválasztásakor nem javaslom az azonos színeket, mert úgy nem  lesz túl izgalmas a kombináció, inkább arra ügyeljünk, hogy a két darab harmóniát sugározzon. Ha van egy ilyen páros a tarsolyunkban, azzal a munkhelyünkre, moziba és színházba is elmehetünk. A cipő ne legyen túl magas sarkú, a 7-9 centiméteres hossz szerintem tökéletesen elegendő,  ugyanakkor kényelmes viselet is.”

 

 „A klasszikus „kis fekete” szerintem is elengedhetetlen. Mivel ez az egyszerű ruha számtalan módon variálható, ügyeljünk arra, hogy anyaga se túl vastag, és túl vékony se legyen, hogy minden évszakban viselhessük. A szabásában sem javaslom a hivalkodást, inkább egy egyszerű, alakot követő, és nem túlságosan kivágott fazont, térd fölötti hosszal. Az anyaga lehet közepes vastagságú szövet, zsorzsett, vagy taft, amit később bármilyen kiegészítővel kombinálhatunk alkalomtól függően: sálakkal, ékszerekkel, blézerrel, csizmával, vagy színes körömcipőkkel.”

 

„Egy jó szabású farmernadrág a nők számára is fontos. Hordhatjuk blézerrel, elegáns topokkal, kardigánnal és természetesen más stílusú felsőrészekkel is, alkalomtól függően.”

 

„Az alapruhatárunkba tartoznia kell egy blézernek, én feketét javaslok. Ez a darab végtelen számú eseményre felvehető, mert farmerrel, szoknyákkal, és stílusban hasonló ruhákkal is kombinálhatjuk majd. Kabátkánk legyen karcsúsított, egyszerű és közepes vastagságú, hogy minél több alkalommal viselhessük. Jól fog mutatni a blúzok és topok mellett pulóverekkel és pólókkal is. Az idősebb korosztálynak is javaslom, hogy nyugodtan kísérletezzenek ezekkel, az elsőre furcsának tűnő kombinációkkal.” 

 

 Mindezeken  kívül persze számtalan fontos ruhadarab van, a jó minőségű kabátoktól a csizmákig, de Márk azt mondja, ha a fentiek megvannak, és jól illenek hozzánk, akkor már biztosan nem kell aggódnunk a megjelenésünk miatt.

nno.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Színelmélet gyorslecke a darabok ügyes kombináláshoz

Ha harmonikus megjelenést szeretnénk, érdemes ismernünk a színelméletet a jó stylistok és tervezők egyik bibliáját. Ez a tudomány azt mutatja meg, mely színek látványa ad együttesen harmóniát.

Az alap kiegészítő (=összeillő) színpárok:

  • kék a naranccsal,
  • citromsárga a lilával,
  • bíbor (nem-narancsos-piros) a zölddel.

Ezek a színek és árnyalataik illenek össze igazán, hivatalosan még pontos arányai is vannak a harmóniának. Ez persze nem azt jelenti, hogy a jó erős királykék öltönyhöz narancssárga ing dukál, hiszen a tiszta színek helyett azok árnyalataival is ugyanúgy tökéletes lesz a szet, vagyis mondjuk a kopott szürkéskék ing, egy barna (=sötétnarancs) öltönnyel.

 

 

Árnyalat minden olyan "többi" szín, ami a tiszta változatnak egy világosabb, sötétebb, vagy kopottabb variációja. (Vagyis a feketével, fehérrel, vagy szürkével kevert alternatívái.Például a kéknek a világoskék, sötétkék, szürkéskék, a sárgának akár az arany is, a narancsnak a barna, vagy annak a fehérrel mixelt változata a drapp.)   A fenti színkombinációk tehát csak kindulópontok az okos tervezéshez.

Jelenti mindez azt is, hogy például a vörös haj (bíbor) és fehér ruha mellé jól mutat majd egy zöld cipő. És tényleg. Egyszerű, de nem unalmas, viszont stílusos összeállítás valasul meg nem a fő ruhadarabok, hanem a haj és a kiegészítők ügyes párosításával.

 

 

Nem kötelező mindig a fenti szabályokat alkalmaznunk, de ha eltérünk tőle, akkor sem árt tudnunk, hogy mi ad harmóniát.

Az igazán élénk színeket (pl.: piros, narancs, királykék, neonszínek) pedig a legjobb, ha a gyakorlatban szürkével tompítjuk, nagyon stílusos megjelenést ad majd, szinte korhatár nélkül.

 

-----------------------

Ha tetszett a cikk, vagy szeretnéd elsőként látni a legújabb bejegyzéseket mindenféle életmódos témában, lájkold a Facebook oldalunkat, ahol mindig megjelennek a legfrissebb bejegyzések.Sorsolunk és ajándékozunk is az oldal lájkolói között! :)

 

komment

süti beállítások módosítása