Meglepő, milyen finom eredménye lesz annak, ha néhány zacskó mag és pár szem gyümölcs állagát átrendezzük. Nem csalás, nem ámítás, ez a süti nyers és vegán, csakis gyümölcsökből van így szuperegészséges. Nekem is furcsa volt, hogy ilyen isteni lett, mert én a magsütiknek nem vagyok egy eszelős rajongója, de be kellett látnom, hogy ez ízre is sajttortás, krémes, és tényleg nagyon, nagyon finom.Cukor-, tojás-, liszt- és hőkezelésmentes süti következik.
Az alábbi receptből négy-hat nagyobb szelet lesz, vagy nyolc kisebb. Esetleg tizenkettő mini. Vagy mondjuk hét, matematikusoknak. Esetleg egy, Fekete Lacinak.
Mindegy. Elöljáróban annyit, hogy mindhárom összetevője elkészíthető egyetlen aprítógéppel. A tésztájához nem kell más csak egy kis zacskó mandula és 5-6 szem aszalt szilva vagy datolya ízlés szerint. Ezt az egészet tegyük az aprítógépbe és addig daráljuk, amíg kézzel formázható, ám morzsalékos masszát kapunk. Kevés kókuszolajjal is hígíthatjuk. Édesítsük ezek után agavéval, sztíviával, mással, vagy semmivel és mehet bele egy csipet só is, majd lapogassuk a masszát egy óriás tányérba vagy kis jénaiba így kész is van az alapunk. Ekkor mehet az egész a mélyhűtőbe nagyjából egy órára. Ennyi idő pont elég, hogy elmondjuk egy miatyánkot és három rózsafűzért.
Esetleg mást is csinálhatunk közben.
(Ez az alap dióból és mogyoróból is kiváló, a mandula talán a legkevésbé markáns ízvilágú magféle, én emiatt készítem ezzel. Aki szereti, keverhet a masszába vaníliát is (igen, igen, kell bele!), esetleg másféle aszalványokkal is megpróbálhatja elérni, hogy tésztává álljon össze a magdara.)
A krémhez csak egy zacskó DM-es (sótlan) kesudió kell. Ezt áztassuk egy éjszakára, de legalább néhány órára vízbe, majd anélkül tegyük az aprítóba némi agavé sziruppal (vagy más édesítővel), citromlével, és három evőkanál folyékony kókuszolajjal. Ez utóbbiban az a legjobb, hogy szobahőmérsékleten folyékony, ám kissé megdermedve bármi krémes állagúra áll össze tőle. ( Az egészségre gyakorolt állítólagos jótékony hatásait ne is említsük. )
Ha szeretnénk (igen), a citrom héját, vagy vaníliakivonatot is adhatunk hozzá. Ezekből keverés után egy krémes massza lesz, amit nincs más dolgunk csak a tésztánkra önteni. Furcsán hangzik az egész tudom, de finom lesz, ígérem. Kicsit sajttorta ízű, kicsit vajas és krémes, édes-savanykás, vaníliás málnás süti. Még egy fertályóra a mélyhűtőben így is, és készen is vagyunk.
A trutymó után készítsük el a málnaszószt, ezt is az aprítógépben. Nagyon nehéz lesz, kell hozzá vagy két marék málna és egy pár szem datolya vagy aszalt szilva, ami sűrít majd az egész állagán egy keveset. Ha van kedvünk, édesítsük, és pár csepp citromlé, és kókuszolaj is mehet bele. Ha egy kicsit megdermedt ez is, kanalazzuk a szeletek tejejére, és örüljünk, ünnepeljük, hogy létezik ennyire finom és egészséges dessszert!
Nagyon kiadós, mint minden magsüti és bőven elég egy szelet belőle.Tele van egészséges olajokkal és vitaminnal a hőkezelés nélküli gyümölcs miatt. Mini torta lesz, de elég, ha kis szeleteket vágunk, mert ebből garantáltan senki nem eszik meg majd kettőnél többet.
...
(Jó kis végszó, mi?)
---------------------------------
Ha tetszett a poszt,vagy kérdésed van, vagy csak a legújabbakat szeretnéd látni, ide lájkolj: https://www.facebook.com/szaboesztizene . Minden lájknak nagyon örülök, úgyhogy ha van kamu-profilod, arról is kattints egyet. Az már kettő.