HTML

Facebook

Minden Ami Életmód

Minden, ami életmód: szórakozás, pszichológia, gasztronómia, egészség, lakberendezés, stílus, színház, könyvek, tippek, ajánlók, tesztek és ötletek. Mindenből csak az , ami bevált, töltelékinfók nélkül. ................................................................... Az életmódblog története: A másik, a személyes blogom, inkább "véleményes" felület, de van a világon egy csomó érdekesség, tipp, okosság, termék, könyv, recept és sokminden más, amit szeretnék megosztani. Papíron például lakberendező is volnék és szerettem volna egy olyan blogot, ahol a legeslegjobb ötleteket oszthatom meg például újrahasznosításra, és okos, költséghatékony lakberendezésre filléres, ám stílusos megoldásokkal. Egy olyan felület akartam, ahol megkeressük a legjobbakat bármiről legyen is szó, és ahová te is ajánlhatsz bármit, ami bevált, ahol kérdezhetsz, és ahol működő dolgokat ajánlanak neked névvel és arccal. És ahol válaszolnak, ha írsz. A gasztronómiai különlegességek rajongójaként szerettem volna egy olyan blogot is, ahol a legfantasztikusabb egészséges, különleges és működő receptek vannak. Mindezek mellett régóta sok kérdést kapok egy-egy lelki probléma megoldására akár kapcsolatokkal, és gyerekneveléssel kapcsolatban, azoknak is itt a helye. Imádok fotózni, jó könyveket olvasni , a zenét , a színházat a divatot és az igazán stílusos dolgokat is minden téren. Talán átadhatok ezekkel kapcsolatban is valamit. Tudni akarom, hogyan tehetek az egészségünkért a legtöbbet, érdekel az ezotéria tudományos háttere és folyamatosan kutatom az ezzel kapcsolatos érdekességeket is. Ha már megvannak, miért ne osztanám meg? Minden, ami életmód, minden, ami bevált. :) ................................................... Ha kérdeznétek, ajánlanátok valamit, lájkolnátok, vagy a legújabb bejegyzésekre iratkoznátok fel, azt megtehetitek itt: https://www.facebook.com/szaboesztizene

Friss topikok

Címkék

Hogyan csinálj igazán ütős nyaralós fotókat?

2013.07.24. 12:49 szaboeszti

 

A profik sok olyan eszközzel rendelkeznek, amikkel gyönyőrű képeket készíthetnek, és persze a cuccaik mellett látásmódjuknak is köszönhető, hogy a képeik végül látványosak lesznek. Ám amatőr szinten is van remény, néhány trükk és alapszabály, ami segít, hogy a nyaralós felvételeid jól sikerüljenek.  Az alábbi tanácsok kifejezetten egyszerű fényképezőgéppel rendelkezőknek és kezdőknek szólnak arról, hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet az utazás pillanataiból. 

 

Fényképezz akkor, amikor szépek a fények! Óriási szívességet teszel magadnak, ha olyankor fotózol, amikor a természet profi fényeket is ad hozzá! Ilyen időszakok a napkelte és a napnyugta, esetleg a felhős idő. Tévedés, hogy a jó fotós a legerősebb fényt keresi, sőt, épp ellenkezőleg! Nappal az erős napsütésben a képek egyes részeken hófehérek lesznek, és a fényáradat a szép színeket is teljesen eltünteti. Éjjel pedig - mint tudjuk - sokszor nincs elég fény a tökéletes eredményhez, ezért okos dolog kivárni azokat a perceket, amikor garantáltan jó képek készülhetnek.

akn.jpg


Vaku: mondhatnád, hogy éjjelre ott a vaku, de csakis akkor mondd, ha láttál már jól sikerült vakuval készült éjszakai képet. Felejtsd el a vakut! A vaku profi derítés nélkül csak egy óriási fényvillanás, ami sokszor hófehérre világítja a közeli, feketére a távolabbi dolgokat és az így készült képeken mindenki olyan lesz, mint egy sötétből előugró vizhulla. Profi kezekben a vaku szuperhasznos dolog, de megfelelő eszközök nélkül a legtöbb esetben túl erős.  Ha szép fényekben vagyis hajnalban, naplementekor, vagy borús időben készíted a képeket, akkor nem kell plusz világítást használnod.

Mi legyen akkor, ha tűz a Nap, de mégis sürgős a csoportkép készítése, vagy a kis Alehandróka homokozik olyan szépen, hogy egyszerűen nem lehet kihagyni? Keressetek egy jó nagy árnyékos fát, napernyőt, terasztetőt, vagy bármit, ami elvesz a fényerőből, így nem lesz gond.

tipp2: Ha a naplementés képeket túl romantikusnak, netán nyálasnak találod, csinálj valami olyasmit rajtuk, ami erőszakos, kemény. Flexelj, fojtogasd a haverokat, bütyköld az autót, mindegy, csak tűnj nagyon félelmetesnek, így meglesz a harmónia! De komolyan: ne már. A naplementés képek egyszerűen szépek, ha nem akarod, hogy unalmasak legyenek, keress különleges témát nekik! Parton sétáló kutyás ember vagy szerelmespár helyett mondjuk egy helyi halászt, vagy egy kocsma teraszát.

Kerüld az idegeneket!Sok fotó amiatt kelt amatőr hatást, mert a családtagokon túl még huszonhárman benne vannak és a háttérben vadidegenek kóricálnak a család mögött. Van amikor ez nem baj, de közeli képeken nem a leglátványosabb. Ha mindenképpen akarsz mondjuk pancsolós képeket, de a hotel medencéje állandóan tele van, menjetek ki  a gyerekekkel/barátokkal az egyik reggel, amikor még senki nincs a környéken. A hívatlan fotópajtik ellen sokszor egyébként az is elég, ha egy másik szögből készíted a képeket. 

Válassz különleges , vagy legalább jó perspektívákat! Hasalj le a földre, mássz fel egy székre, fotózz oldalról ha egyedi végeredményt akarsz, felejtsd el a hagyományos nézőpontokat! Főleg gyerekek esetében lesz jó a kép,ha lent fotózol, így a fejük teteje helyett jó eséllyel más is benne lesz a képben. 

Image4.png

Fotózz részleteket, készíts montázsokat! A részleteket elkapni sokszor jó ötlet és aranyos emlékezetes képek készülhetnek így, de ezek önmagukban a legtöbbször nem elegendőek az igazán ütős végeredményhez. Ilyenkor jó, ha van egy egyszerű képszerkesztőd, amivel egy üres lapon egymás mellé pakolhatod a nagymama paradicsomjait, az elkészült lekvárokat, Blöki kutya foltos hátával és így már szuper nyári montázsod lehet.Természetesen nem csak részlet-fényképekből készülhetnek jó montázsok.

Tipp: Ne használj túl sok fotót egy képen, a legtöbbször elég három-négy hasonló témájú, vagy színvilágú felvétel.

 Image1.png

 


Fotózz sokat! Három képből nehéz lesz jókat kiválogatni, ahogy persze az sem várható el senkitől, hogy egész nap lesben a jó fotók érdekében álljon pihenés kikapcsolódás helyett. Azt javaslom, csak naponta egyszer, mondjuk naplementekor vedd elő a gépet, és lőj egy csomót egyszerre. Ha van a gépen sorozatfelvétel-mód, érdemes azt is használnod, akár portréknál is, persze mozgós-játszós-ugrós felvételeken a legokosabb választás ez a lehetőség. A sorozatfelvétel hasznos. Harminc hasonlóból mindig lesz egy olyan, ami jó.

Töröld, ami nem  kell! A legjobb, ha azonnal megteszed, de a nap végén, vagy a délutáni szieszta alatt mindenképpen válogasd ki a fényképek közül a legjobbakat. A többi kuka. Egy témában elég egy-két ütős felvétel, csak azokat tartsd meg, így holnapra sem lesz tele a memóriakrátyád és bátran lőheted az újabb képeket.

Harmónia: nem kell, hogy feltétlenül a kép közepén legyen az, amit megörökítenél, lehet a szélén is, néha sokkal érdekesebb úgy a fotó. Arra viszont mindenképpen ügyelj, hogy ha vannak igazán mozgalmas részek, akkor azok mellett legyen néhány üres tér, ahol megpihenhet a szem. A képen a nyugis rész nem csak erre jó, hanem segít kiemelni a fő témát is. Ha a fotód összes sarkában zizeg valami, akkor az egész túlzsúfolt lesz. Egy táncoló pár az erkélyen jobb mint egy táncoló pár a többi huszonöt között. Egyszerre csak egy dolog történjen a képen.

Image3lkjnl.png

 

Előtér is háttér: nem árt, ha figyelsz arra is, hogy a képnek legyen elő- , és háttere. Ezekkel nagyon jól lehet játszani, péládul úgy, ha épp a háttér a hangsúlyos, és az előtér van homályban, de akár fordítva is jó lehet. Ha netán mindkettő hangsúlyosra sikerült (remélhetőleg az egyik nagyon, a másik csak kevésbé) akkor érdemes fekete-fehérre alakítanod a fotót, hogy a színek -mondjuk úgy- ne foglalják le pluszban a szemet, ne vegyék el a fotó eseményeiről a figyelmet.

DSC05812k2.jpg

 

Tipp: Ha a főhős valamerre tart a fotón, mondjuk balról jobbra sétál,fut, autózik, vagy fejest ugrik, akkor nyugodtan lehet (legyen!) ő a kép szélén egy kissé és a tervezett útvonala pedig maradjon üresen. Így valahogy.Vagy még jobban.

ABB.jpg

 

Gyakorlorld ki az utómunkát! Nem véletlen, hogy a legnagyobb fotósok is dolgoznak valamennyit a képeikkel azok elkészülte után.Igen, akkor is, ha egyébként jól sikerültek. Akár az ingyenes szoftverek között is találsz olyan egyszerűbb programot, amivel megoldhatóak az alap-javítások. A képekről ilyenkor lenyeshető például a fölösleges rész, mondjuk az anya mellett diszkréten elszáguldó feliratos kamion, de adhatsz hozzá színeket is, vagy kontrasztot és ilyenkor oldhatod meg azt is, hogy a kép mondjuk fekete-fehér legyen.

És légyszi, a gagyi Photoshop/PaintShop-effekteket ne használd! Mindenkinek megvannak,és nem tűnik tőlük a kép igazán ceruzával rajzoltnak, vagy vízfestékkel készítettnek.Ezek a programok nagyon jók, de utómunka csakis arra való, hogy apró dolgokon változtassunk és nem arra, hogy az egészet agyonvágjuk egy gagyi effekttel. Az ilyen programok használata egy külön tanfolyam lehetne, de te magad is könnyen megtanulhatod, ha próbálkozol azzal, melyik lehetőség mit csinál a képpel. Hogy hogyan javíthatsz a fotókon? Csak fogalmazd meg, mi a gond a képpel és keress valamit, amit segít rajta! Tényleg ilyen egyszerű. Ha szürkés a kép, adj hozzá színeket vagy kontrasztot, ha vannak benne fölösleges részek, vágd le azokat és így tovább. Bele fogsz jönni!

-----------------------------

Ha tetszett,vagy szeretnétek látni az újabb posztokat lakberendezés, gasztro, egészség, könyv, színház, terméktesztek és mindenféle életmódos témában,  lájkoljátok az oldalt a Facebookon. Rendszeresen sorsolunk majd mindenféle értékes és számos roppant fölösleges dolgot az oldal lájkolói között, emellett itt írhattok , kérdezhettek, ötletelhettek is, - igyekszem válaszolni.:) Ráadásul, ha ezt a cikket megosztod az ismerőseiddel,egy héten belül nagy összeghez juthatsz. Volt már aki nem osztotta meg, és nem gazdagodott meg egy héten belül. Ebből te is láthatod, hogy működik.Az oldal lájkolói között pedig egyenesen TÚL SOK a milliomos.

 

 

komment

süti beállítások módosítása