A saláták csodálatos ételek (nem vicc), főleg ha nem unalmas zöldségkockákból állnak valamilyen tartósított vagy ízetlen öntettel, hanem gazdagok, fűszeresek és még jól is lehet velük lakni. Mivel salátázni amúgy roppant egészséges és nyáron főleg jól esnek a könnyebb ételek, most megosztom veletek az én öt legjobb nyári receptemet. Állítom, olyan fogások ezek, amik után garantáltan nem jön elő az "azért egy kevéske körömpörkölttel meg lehetett volna hinteni" - érzés.
Ha valamelyik megtetszik, de nem találtok hozzá alkatrészt nyugodtan helyettesítsétek mással, valami hasonlóval, amit szerettek és van otthon. Ahogy a leírásokból is látni fogjátok én nem vagyok híve a szigorú recepteknek, mindenki készítse az alábbiakat ízlése szerint és annyit tegyen bele mindenből, amennyi jól esik. Most a kedvetekért egyszerre készítettem és fotóztam az összeset, úgyhogy elnézést, ha némelyik nem a legszebb, ti csinálhatjátok sokkal látványosabbra, de akár rondára is, akkor is ezek a legjobb nyári salik evör. End evör.
Grillezett barack füstölt mozzarellával: Nagyon hiszek abban, hogy a legfinomabb ételekben az édes-sós-savanyú ízek mindegyike megjelenik. Télen nem baj, ha ezt a triót egy kevés csípős íz is feldobja, de most még bőven nyár van, ezért ehhez az ételhez először is a hűtőből veszek elő némi saláta alapot, ami lehet rukkola, madár-, vagy jégsaláta, mixelt keverék, vagy más, mindegy. Erre kerül a vékonyra vágott vagy felkockázott füstölt mozzarella, és a grillezett nektarin, vagy őszibarack. Szemfülesebbek a képen láthatják, hogy én most a nagy munka terhe alatt nem grilleztem, és így is nagyon finom. (Ha te grilleznéd, akkor vágd félbe, kimagozás után - kend be némi olívaolajjal és hagyd egy percig a rácson. Ilyenkor az sem baj, ha nem vágod fel tálalás előtt.). Tedd ezt a három összetevőt egy tányérra, majd sózd, borsozd, és önts rá egy kevés balzsamecetet és juharszirupot. Vagy mézet és fehérborecetet. Tökmindegy. Add hozzá azt, amelyiket jobban szereted. Tudom, hogy furcsán hangzik, de bátornak kell lenned. Ezektől lesz ugyanis igazán ütős, fűszeres és gazdag a saláta íze.
Olasz tortellini saláta: Ez az étel akkor lesz igazán saláta , ha a főtt tortellini mellett valóban vannak friss és izgalmas zöldségek is, mondjuk háromnegyed részben, mert anélkül csak tortellinit eszünk némi dísszel, valljuk be. Amikor megfőtt egy kisebb adag töltött tészta, rögtön vörös pestoba , és paradicsomszószba forgatom, majd sózom, borsozom és ha van, adok hozzá friss olasz fűszereket is. Eztán félreteszem hűlni egy kicsit, és egy másik nagy tálban összeállítom a saláta-alapot, amihez rukkolát, koktélparadicsomot, olívabogyót és ha van articsókát és napon szárított paradicsomkockákat keverek össze. Ehhez a mixhez aztán kevés olívaolajat és egy kis kanál fehérborecetet adok, majd sót és borsot. A tortellinit langyosan ráhalmozom és egy kevés parmezánt vagy másfajta sajtot reszelek rá végül.
Tonhalsaláta babbal kukoricával és friss zöldségekkel. Tetszett a boltokban kapható babos-kukoricás tonhalsaláta ötlete, de én salátát dobozból nem szívesen ennék, főleg nem olyan áron, amiből hat adag friss is kihozható. Vicc. Ennek a fogásnak az elkészítése nagyon egyszerű, mert nem kell hozzá más, csak egy kis tálba kanalazni babot, kukoricát, tonhalat, olíva- és kapribogyót. Annak érdekében, hogy jó sok friss (= egészséges, kalóriaszegény) alkotóelem legyen benne, hámozzunk és kockázzunk fel paradicsomot, kaliforniai paprikát, és snidlinget is. Bár a ketchup-nak nem vagyok őrült rajongója, ehhez az ételhez végül mindig adok egy keveset, mert egyszerűen illik hozzá, ahogy egy nagyon kevés fehérborecet is. Aki a csípőset szereti egy kevés Hot Sauce-t (oké, Piros Aranyat) is adhat hozzá, az olasz ízek kedvelői pedig vörös pesto-t ketchup helyett. Szénhidrátfüggők pirítóssal is tálalhatják.
Vega cézár fűszeres öntettel: Tudom mennyire hülyén hangzik a cézár saláta hús nélkül, és ráadásul az öntete sem klasszikus lesz, hanem sokkal gyorsabb és tovább eltartható ízesítő. Csak arra kérlek, hidd el, hogy ez az étel nagyon, nagyon finom. Egészen addig a klasszikus cézár saláta volt a kedvencem, amíg nem találkoztam ezzel a rettenetesen egyszerű változattal. Azóta viszont a hagyományos cézár salátát tagadom, semmiféle közösséget nem vállok vele, és mélységesen szégyellem, hogy valaha ilyesmit tettem a számba.Fiatal voltam, és egyszerűen nem mertem más lenni, megkérdőjelezni a mindenki által jóváhagyott állításokat, gasztronómiai preferenciákat. Birka voltam, sajnálom, ám a szégyenem mély és kendőzetlen. Ez mondjuk túlzás, még mindig szeretem azt is, de ezt jobban.
Az erős-fűszeres-parmezános öntet a sűrű pirított olasz kenyérrel egyszerűen tökéletes kombó.Csak vágj nagyobb kockákra egy pár szelet ciabattát vagy más olasz-stílusú (sűrű!) kenyeret, locsold meg egy kevés olívaolajjal és tedd a sütőbe egy pár percre. Amíg pirul, kockázz vagy tépj egy tányérba egy jó nagy adag jégsalátát , ez lesz az alap. Az öntethez pedig nem kell más, csak jól összedolgozni egy kevés mustárt, egy kis kanál worchester szószt, citromot ( a héja is mehet bele), reszelt fokhagymát, sót, borsot egy jó adag olíva olajjal és apróra reszelt parmezánnal. Aki szereti, egy kevés halszószt/szardellapasztát vagy pár csepp fehérborecetet is adhat hozzá, ha mondjuk nincs otthon citrom. (Nyilván akkor fehérborecet van. -mondod most, de tényleg így van, a citrom hamar elfogy az ecet egy évig a polcon áll. Na ugye. ) Aki túl sósnak vagy savanyúnak találja a kulimászt, tehet bele egy csepp(!) mézet is, és még több olajat. Érdemes kóstolgatni közben. Nem baj, ha nagyon erős és fűszeres, mert a kenyér és a jégsaláta el fogja bírni, mivel mindkettő elég semleges ízű alapanyag. A hagyományos cézár-öntettel szemben ez a változat napokig eltartható, mert nem majonéz/tojás alapú, az íze viszont nagyon hasonló, ha nem jobb. A hideg jégsalátára halmozzuk a megpirult forró kenyérfalatokat és locsoljuk meg az erős, fűszeres öntettel.
Gyümölcs , müzli és joghurt: Ez egy klasszikus trió, és szuper reggelire, vacsorára és desszertnek is. Vágjunk egy tálba sokféle gyömölcsöt, locsoljuk meg joghurttal és szórjunk rá néhány kanál müzlit. És most jön a lényeg: a variációs lehetőségek. Aki szereti, a gyümölcsöket külön szirupokkal is meglocsolhatja, (mondjuk mentával), de illik ehhez a salátához a fahéj, a kókusztej, lime-lé, a juharszirup és a méz is. Természetesen nem mindegyik egyszerre.
------------------------------------------------------------
Ha tetszett a cikk, vagy szeretnéd elsőként látni a legújabb bejegyzéseket mindenféle életmódos témában, lájkold a Facebook oldalunkat, ahol mindig megjelennek a legfrissebb bejegyzések.